panelarrow

Dasauspuff

Här snackar vi motor!

Förläng livslängden på bilen

Alla bilägare önskar att bilen aldrig gick sönder, att vi slapp reparera och köpa nytt bara för att bilen har åldrats eller skadats. Att vara bilägare innebär ibland stora kostnader. Men om du har tiden och viljan att lägga ned lite tid på bilen då och då, kan du förlänga livslängden betydligt.

Däcken

Att byta mellan sommar- och vinterdäck är en självklarhet. Majoriteten är också duktiga på att titta på mönsterdjupet på däcken och köpa nya när de blivit utslitna. Men det finns mer du kan göra! Du kan exempelvis hålla koll på däcktrycket och anpassa det efter årstid och bilmodell. Vilket tryck du ska ha kan du hitta i bilmanualen eller fråga efter när du köpa nya däck.

Det är också viktigt att du väljer bra däck till bilen. Via sajter som Mekster kan du söka efter rätt däck och olika reservdelar med hjälp av bilens registreringsnummer. Du får upp flera förslag inom olika prisklasser. Det dyraste däcket behöver inte alltid vara det bästa men det billigaste är aldrig det bästa. Lägg dig hellre i mitten av prisskalan för att få däck som håller lite längre.

Egen service

Du kan göra en service själv och sparar in tusenlappar. Det kostar bara lite tid, material och träning. Läs manualen till bilen, där står det hur ofta du ska byta filter, oljor och tändstift. Det är enkla jobb som du snabbt gör själv. Att byta olja kan till och med ett barn göra, se bara till att du fångar upp oljan och tar den gamla till en återvinningsstation. Med manualen i hand kan du hitta var oljebehållare och filtren sitter i bilen.

Underhåll också lacken med regelbundna tvättningar, smuts och salt fräter på lacken om det får ligga kvar för länge. När lacken försvinner kryper vatten in under resterande färg och bilen börjar rostar snabbare än nödvändigt.