panelarrow

Dasauspuff

Här snackar vi motor!

Volkswagens historia – Bubblan

Volkswagen betyder folkbilen på tyska. Det var faktiskt den berömde Ferdinand Porsche som redan 1934 gick till den dåvarande tyska regeringen och föreslog att det skulle byggas en fabrik som skulle producera en bil som vanligt folk skulle ha råd med. Det tyckte den tyska regeringen var en toppenidé, så de lät bygga världens då modernaste bilfabrik ett par mil utanför Hannover. Nu var inte den tyska regeringen just då särskilt lätt att ha att göra med på många sätt då det var en viss krigsherre som chefade över den. Men det kan man inte direkt klandra Volkswagen av idag för, utan de anpassade sig efter sin tid.

Efter att fabriken hade etablerats började Volkswagen jobba med en prototyp på en bil som skulle ha ett bra pris, och också kunna säljas på avbetalning till vanliga familjer så att alla skulle kunna ha råd med den. Det här var en tid av stor industrialisering i Tyskland där landet återuppbyggdes efter första världskriget och den stora depressionen under mellankrigstiden. Det som var VW:s riktigt största och första sensation kom 1938, året innan andra världskriget bröt ut, när man lanserade Volkswagen typ 1. Den bil som idag är allmänt känd som ”Bubblan”, eller lite mer nedsättande: Hitlerkälken. Det här var en revolutionerande bil på alla sätt, och det finns än idag gott om entusiaster som vårdar sina gamla Bubblor ömt. Och det har också lanserats en ny version av den. Rättvist nog och historiskt sett ironiskt blev Bubblan, och framförallt minibuss-versionen av den, en av den pacifistiska hippierörelsens favoritbilar. Den gick från att vara en krigshetsande diktators bil till att bli en symbol för fredsrörelsen.

Volkswagen fortsätter ha sin fabrik på samma ställe än idag, även om antalet bilmodeller som lanserats sedan den ursprungliga är åtskilliga. Faktum är att VW-fabriken idag anses vara så kulturhistoriskt intressant att den är skyddad och inte får rivas. Har du möjlighet att ta dig ner till Tyskland kan vi verkligen rekommendera ett besök på denna Volkswagens allra heligaste plats. En rundtur på fabriken är alla VW-fantasters största dröm och det är värt att planera en resa dit bara för att få uppleva det.